+32(0)15 43 66 20info@uman.be
CORRECT REAGEREN IS OOK EEN VORM VAN CORRECT COMMUNICEREN

Een paar tips voor frustrerende situaties waarin je dreigt uit je krammen te schieten, met de dikwijls negatieve gevolgen vandien…

Het overkomt ons allemaal wel eens dat we iets zien wat ons niet aanstaat en daardoor uit onze krammen schieten. En nadien moeten de brokken dikwijls gelijmd worden.

En de andere kant van het verhaal, ben je al ooit het slachtoffer geweest van zo’n plotse, vaak onredelijke reactie? Dat het geen aangename ervaring is om ‘slachtoffer’ te zijn van zo’n reactie, weten we waarschijnlijk ook allemaal. Dat blijkt uit onderstaande voorbeelden.

  • Je doet een bepaalde job en je doet die job goed zoals het van je verwacht wordt. Je levert het werk op tijd af, de kwaliteit is zeer goed. Je verwacht dus bijgevolg geen problemen. De dag nadien krijg je een uitbrander van jewelste en je weet zelfs niet waarom precies. De fout was namelijk ontstaan door een foute order-input, de foute productcode werd gebruikt waardoor je het foute product verstuurd hebt.
  • Je krijgt een verwijt naar je hoofd geslingerd over ‘het foute papier dat nog in de copier stak waardoor een stapel kopijen moet weggesmeten worden wegens afgedrukt op het foute papier met de foute kleur’. Je weet heel goed dat jij dat papier niet in de copier gestoken hebt, het was een andere collega die dat deed.

Ook als je zelf de ‘dader’ bent van dergelijk gedrag, voel je je niet bepaald goed in je vel na zo’n reactie. Ook dat wordt duidelijk met de volgende voorbeelden.

  • Je krijgt een boze klant aan de lijn die klaagt over een fout uitgevoerd order. Zonder veel na te denken geef je de medewerker van de orderafhandeling een stevige uitbrander.
  • Je lanceert een printopdracht en komt later tot de constatatie dat alles op het foute papier werd afgedrukt. Je verwijt een collega dat hij het foute papier in de copier heeft laten zitten.

Er zijn meerdere manieren om dergelijke problemen te vermijden. We hebben er hier een paar vermeld.

  • Je kan al starten met “even na te denken” vooraleer je verkeerd uit de hoek komt. Je draait je tong een paar keer rond vooraleer je iemand de volle laag geeft.
  • Vaak is het nodig om eerst iets meer te weten te komen. Dat kan door observatie (denk aan de oefening “Het observeren van het overduidelijke” in Team 1).
  • Je kan ook vragen stellen aan de betrokken persoon om meer details te verkrijgen. Probeer dan vooral te kijken naar de realiteit van de andere persoon vooraleer je vanuit je eigen realiteit misschien de verkeerde conclusie trekt. Maak hier gebruik van de gegevens over de ARC-driehoek zoals besproken in de Communicatie Workshop.

Hier volgt een citaat van L. Ron Hubbard dat perfect past bij bovenvermelde situaties: “formuleert het als volgt: “ Jouw observatie is datgene wat jij observeert. Kijk rechtstreeks naar de dingen, naar het leven, en naar anderen; Kijk niet door een waas van vooroordelen, een sluier van angst of de interpretatie van een ander.

Breng mensen ertoe te kijken in plaats van met hen te bekvechten. De grofste leugens kunnen worden ontzenuwd, het grootste bedrog kan worden ontmaskerd, de ingewikkeldste vraagstukken kunnen worden opgelost, de meest opmerkelijke dingen kunnen aan het licht worden gebracht, gewoon door er rustig op aan te dringen dat de persoon in kwestie kijkt.“.

Het U-MAN Team
015/34.25.66

 

 

Reageren op dit bericht