+32(0)15 43 66 20info@uman.be

Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe het komt dat sommige mensen zonder problemen met anderen kunnen opschieten? Dat het zelfs lijkt dat iedereen hen leuk vindt? En hoe kan het dan dat er anderen zijn die altijd maar lijken te botsen met hun omgeving? Dat ze veel praten, en slechts oppervlakkige gesprekken voeren?

Het verschil tussen de eerste en de tweede groep is COMMUNICATIE.
Waar communicatie écht mee te maken heeft

Een goede communicatie heeft niet zozeer te maken met veel praten. Het heeft alles te maken met:

1) het juiste te zeggen
2) op de juiste manier
3) tegen de juiste persoon
4) op het juiste moment.

Enkele fouten op het gebied van communicatie

1) Je kan dingen op de foute manier zeggen. Zo kan je iets op een norse manier zeggen terwijl daar geen enkele goede reden voor is.
2) Het gebeurt dat er dingen gezegd worden tegen de verkeerde persoon. Je zegt tegen je partner thuis dat een collega op het werk toch wel erg traag werkt. Dan heb je dat niet tegen de juiste persoon gezegd.
3) Als je iets niet op het juiste moment zegt, kunnen we niet zeggen dat het goede communicatie is. Een medewerker maakt een fout, komt te laat, is niet professioneel gekleed, of iets dergelijks. Je wacht tot bij het eerstvolgende functioneringsgesprek om het onderwerp ter sprake te brengen. Als dat binnen 10 maanden is, ben je te laat met je communicatie.

Waarom luisteren zo belangrijk is…

Dit zijn de voordelen van goed luisteren:

1) Je toont interesse en betrokkenheid. En dat krijg je ook weer terug. Als jij je niet interesseert voor de ander, waarom zou die ander zich dan interesseren voor jou?
2)  Je weet wat er speelt. Weet jij wat de ander echt bezighoud? Daar kun je alleen achter komen door te luisteren en de juiste vragen te stellen.

Verbeter je communicatievaardigheden

Goede relaties zijn ook in de bedrijfswereld onmisbaar. Medewerkers, klanten, management, enz. we moeten met elkaar communiceren. Toch is het niet altijd zo gemakkelijk. Communicatie is een vaardigheid die aangeleerd kan worden, en die niet per se in je genen zit.  De ‘Communicatieworkshop’ is de opleiding die je stapsgewijs leert hoe je met iedereen kunt communiceren. Contacteer ons als je meer hierover wilt weten.

Reageren op dit bericht