+32(0)15 43 66 20info@uman.be
KENNIS, VERANTWOORDELIJKHEID, CONTROLE: een tip over het gebruik van deze zeer interessante driehoek

In de cursus TEAM 2 is er sprake van een zeer interessante driehoek, de KVC-driehoek.  K staat voor “Kennis”, V staat voor “Verantwoordelijkheid” en C staat voor “Controle”.

L. Ron Hubbard zegt hierover: “Als een mens beetje bij beetje elke hoek van de KVC-driehoek omhoog brengt, waarbij hij de mislukkingen negeert en ervoor zorgt dat de overwinningen stabiel blijven, ontdekt hij uiteindelijk zijn macht en zeggenschap over het leven.”

Als je geconfronteerd wordt met een ongewone situatie of met iets waar je weinig kaas van hebt gegeten, en je voelt je machteloos, of je loopt rond met de handen in het haar, jezelf afvragend “Wat kan ik daar nu in godsnaam aan doen?”, dan zijn er drie mogelijkheden:

  • Je negeert de situatie – dat is vaak de eerste reflex.  Je besteedt er gewoon geen aandacht aan en je hoopt dat het wel zo’n vaart niet zal lopen en dat het vanzelf zal oplossen.  Dit kan meevallen maar in werkelijkheid is het heel gevaarlijk, want je legt je lot in de handen van het toeval.
  • Je gaat er regelrecht tegenin.  Dit is al beter dan niets te doen. Toch is het ook zeer gevaarlijk, want je kent het domein te weinig. Je weet dus niet welke actie de beste is.
  • De derde oplossing is de beste en de veiligste: je verhoogt je kennis over dat domein.  Het doet er niet zoveel toe waar je eraan begint.  Verhoog gewoon je kennis over dat domein.  Je zal spoedig merken dat van het een het ander komt.  En nu kan je met kennis van zaken de juiste acties ondernemen.  En door je kennis te verhogen zal je beter kunnen inschatten hoe slecht de situatie is (in veel gevallen zal je zelfs merken dat het eigenlijk nog best meevalt).

Een andere reflex van veel mensen is te rade gaan bij iemand die dat domein wel kent. Dat kan goed zijn maar het kan ook zeer gevaarlijk zijn. Als je zelf het domein onvoldoende kent, hoe kan je dan oordelen of deze “specialist” jou wel wijze raad geeft?

Zorg er dus voor dat je ten minste de basisprincipes van dat domein leert kennen.  Deze zijn meestal niet zo ingewikkeld, ze zijn vooral gebaseerd op gezond verstand.  Nu ben je al een beetje gewapend.  Klopt de raad van de specialist met wat jij intussen geleerd hebt?  Ja? Dan is de kans groot dat het een goed advies is.  Neen? Dan is er veel kans dat zijn advies absoluut niet is wat je nodig hebt.

En dit is wat we bij U-Man doen: we geven je de basisprincipes van een domein (bijvoorbeeld: efficiëntie, verkoop, organisatie, enz.) en nu kan je daarmee denken.  Je bent gewapend en je bevindt je op “veilige grond”.

Wil je weten waar je zelf met je bedrijf de KVC-driehoek kunt verhogen? Doe de Organisatie Succes Test. Wij bellen je voor het maken van een afspraak wanneer je antwoorden binnen zijn.

Intussen veel succes met het toepassen van deze tip.

Hartelijke groeten en tot de volgende keer!

Roger Van Loocke
Algemeen Directeur

Reageren op dit bericht